Ploaie de bombe și cadavre pe stradă în marile orașe din Afganistan: Talibanii dau foc pământului, iar autoritățile aprind cerul. Nimănui nu-i pasă de oameni

Ploaie de bombe și cadavre pe stradă în marile orașe din Afganistan: Talibanii dau foc pământului, iar autoritățile aprind cerul. Nimănui nu-i pasă de oameni
Talibanii au lansat și mai multe atacuri în Afganistan Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01/08/2021, 21:20

Cadavre pe stradă, ploaie de bombe, întreruperi de curent, rezidenți care fug sau au fost alungați de casele lor de către insurgenți: luptele dintre forțele talibane și afgane, limitate până acum în principal la zonele rurale, s-au răspândit în trei mari orașe din Afganistan, potrivit AFP.

În Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand din sud, forțele talibane și afgane se ciocnesc „stradă cu stradă”, a declarat Badshah Khan, un rezident pentru AFP prin telefon.

În fiecare minut, forțele aeriene bombardează orașul. Fiecare centimetru al orașului a fost bombardat”, continuă el, „sunt cadavre pe străzi. Există cadavre în piața centrală. Cei care au putut au fugit din oraș. Multe familii înoptează acum, sub stele, pe malul râului Helmand”, la ieșirea din orașul de 200.000 de locuitori.”, a spus el

Hazrat Omar Shirzad, un alt locuitor din Lashkar Gah, este furios după ce a fost alungat din casa sa de talibani, astfel nemaiputând să se protejeze de atacurile aeriene afgane: „A fost cea mai tristă zi din viața mea”.

Emiratul Islamic (talibanii, nota editorului) dă foc Pământului, iar Republica (autoritățile afgane) aprinde cerul. Nimănui nu-i pasă de oameni”, a spus Shirzad, alăturat AFP.

La sfârșitul zilei de duminică, guvernul a pretins că încă controlează Lashkar Gah, grație atacurilor aeriene implacabile, dar viitorul orașului părea foarte incert.

Talibanii par să-și întoarcă forțele spre marile orașe

După ce au confiscat timp de trei luni vaste teritorii rurale din Afganistan într-o ofensivă fulgerătoare lansată după retragea americană și internațională, acum aproape finalizată, talibanii par să-și întoarcă forțele spre marile orașe.

În timpul ofensivei lor, talibanii au întâmpinat puțină rezistență din partea forțelor afgane, înrădăcinate în capitalele provinciale, pe care trebuie să le apere cu dinții și unghiile.

Capturarea marilor orașe ar putea fi o adevărată catastrofă

În Herat, „situația de securitate se înrăutățește în fiecare zi”, deplânge Agha Reza, un comerciant din marele oraș din vestul țării, cu 600.000 de oameni puternici, „asediat de talibani” și care, se teme, ar putea să cadă în mâinile lor.

Regretă faptul că autoritățile nu distribuie arme milițienilor lui Ismail Khan, un veteran al luptei împotriva ocupantului sovietic (1979-1989) și un puternic comandant local anti-taliban.

„Timp de patru zile, luptele au fost foarte aproape de oraș. Activitatea este moartă și majoritatea magazinelor sunt închise”, explică el, „majoritatea locuitorilor au fugit, curentul vine și cade, unele drumuri sunt afectate de lupte”.

La școală, duminică, „doar băieții au îndrăznit să vină”, a spus un profesor din Herat care a cerut anonimatul. „Aseară am auzit o mulțime de avioane zburând peste oraș.”

În Kandahar, marele oraș din sud, mii de locuitori ai suburbiilor, unde talibanii hărțuiesc forțele afgane de câteva săptămâni, se îngrămădesc în tabere improvizate înființate în grabă de autorități.

„Talibanii folosesc casele civililor” pentru a se proteja

„Talibanii folosesc casele civililor” pentru a se proteja, explică Khalid Hewadmal. În ultimele zile, „ne-au ordonat să părăsim casele, spunând că vom fi responsabili” dacă se va întâmpla ceva.

„Zeci de familii, inclusiv noi, au plecat. Ne-a fost frică să nu fim prinși în lupte”, adaugă el.

Acest oraș de 650.000 de locuitori, al doilea ca mărime din Afganistan, este leagănul mișcării talibane. Acesta din urmă îl transformase în epicentrul regimului lor când conduceau Afganistanul (1996-2001), impunându-și versiunea ultrarigoristă a legii islamice.

Guvernul afgan a minimizat până acum valoarea strategică a cuceririlor talibanilor de terenuri rurale. Dar capturarea uneia sau mai multor capitale de provincie ar putea da o lovitură gravă capacității sale de a întoarce soarta pe câmpul de luptă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Maghiarii au pus pe jar toată Transilvania. Este scandal total în politică: Este o creatură...
Cele mai frumoase femei. O zodie le întrece pe toate
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
În urmă cu 43 de ani, românul Dumitru Prunariu ajungea în spaţiu
×